Linsēklas ir viens no veselīgākajiem produktiem, kas satur daudz uzturvielu un sniedz dažādus veselības ieguvumus. Tomēr ir svarīgi zināt, kā tās lietot pareizi un efektīvi, lai gūtu maksimālo labumu un izvairītos no iespējamām blakusparādībām. Šajā rakstā apskatīsim linsēklu sastāvu, lietošanas veidus, receptes un piesardzības pasākumus.
Kas ir linsēklas un to uzturvērtība
Linsēklu sastāvs un uzturvielas
Linsēklas ir ļoti bagātīgs uzturvielu avots. Tās satur 35-45% eļļas, 18-33% olbaltumvielu, kā arī dažādus vitamīnus un minerālvielas. Nozīmīgs linsēklu sastāvdaļa ir omega-3 taukskābes, kas ir būtiskas sirds veselībai. Linsēklās ir arī ievērojams šķiedrvielu saturs – ap 35%, kas ir svarīgi ikdienas uzturā un labvēlīgi ietekmē zarnu darbību.
Linsēklas satur A, B, E un F vitamīnus. A un E vitamīni darbojas kā antioksidanti. Savukārt F vitamīns ir lipīdos šķīstoši vitamīni, ko organisms pats nevar sintezēt, tādēļ tie jāuzņem ar uzturu. No minerālvielām linsēklās sastopams kālijs, kalcijs, magnijs un dzelzs.
Linsēklu veselības ieguvumi
Linsēklu regulāra lietošana uzturā var sniegt dažādus veselības ieguvumus. Pateicoties omega-3 taukskābēm, linsēklas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, uzlabo asinsriti un samazina „sliktā” holesterīna līmeni.
Linsēklas var būt noderīgas arī gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai, jo satur daudz šķiedrvielu. Tās palīdz mazināt aizcietējumus, veicina labvēlīgas zarnu mikrofloras veidošanos un kopumā uzlabo gremošanu. Turklāt linsēklas var mazināt zarnu iekaisumu.
Sievietēm linsēklas var palīdzēt hormonālā līdzsvara uzturēšanā, mazinot premenstruālā sindroma un menopauzes simptomus. Linsēklās esošās vielas palīdz regulēt estrogēnu līmeni un var atvieglot nepatīkamos simptomus.
Kā lietot linsēklas ikdienā
Linsēklu lietošanas metodes
Linsēklas var lietot dažādos veidos – veselas, maltas, uzbriedinātas ūdenī vai pievienojot ēdieniem. Visbiežāk tās lieto maltas, jo tā vērtīgās uzturvielas labāk uzsūcas organismā. Veselas linsēklas nogādāt ūdeni zarnās, uzlabojot vēdera izeju.
Linsēklu eļļu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi. Iekšķīgi lieto pie paaugstināta holesterīna, sirds un asinsvadu slimībām. Ārīgi linsēklu eļļu izmanto ādas kopšanai – tā baro, mitrina un mīkstina ādu. To lieto arī ekzēmu un psoriāzes ārstēšanai.
No linsēklu pulvera var pagatavot linsēklu ūdeni – apliet ar karstu ūdeni un ļaut briest. Šāds dzēriens palīdzēs izvadīt toksīnus un uzsākt dienu ar vieglu zarnu tīrīšanu.
Ieteicamā linsēklu deva
Lai gūtu vēlamo efektu, linsēklas jālieto pareizās devās. Ieteicamā dienas deva veselības uzturēšanai ir apmēram 1-2 ēdamkarotes jeb 5-10 grami linsēklu dienā. Tās var lietot pa vienai ēdamkarotei no rīta un vakarā, uzdzerot ūdeni.
Ja mērķis ir ārstnieciski efekti, piemēram, holesterīna samazināšana vai aizcietējumu mazināšana, deva var būt arī lielāka – līdz 50 gramiem dienā. Tomēr pirms lielāku devu lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu.
Svarīgi atcerēties, ka, lietojot lielākas linsēklu devas, jāuzņem arī pietiekami daudz šķidruma. Uz katru linsēklu ēdamkaroti jāizdzer vismaz 150 ml ūdens, lai sēklas labi uzbriestu un neizraisītu blakusparādības, piemēram, sāpes vēderā, meteorismu.
Linsēklu receptes un pielietojums
Linsēklas brokastīs
Linsēklas lieliski iederas veselīgās brokastīs. Vienkāršākais veids – pievienot tās putrai vai jogurtam. Var arī samaisīt samaltas linsēklas ar riekstiem, žāvētiem augļiem un graudaugiem, iegūstot barojošu brokastu maisījumu.
Linsēklas labi sader ar auzu pārslām un citiem graudaugiem. Šāds maisījums nodrošinās enerģiju visai dienai un uzlabos gremošanu. Auzu pārslām var pievienot samaltas linsēklas, riekstus, sēklas, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņus.
Ieteicams kombinēt linsēklas arī ar skābpiena produktiem. Piemēram, pievienojot tās kefīram vai skābajam krējumam, iegūsiet gremošanai ļoti labvēlīgu produktu, kas veicinās labas zarnu mikrofloras veidošanos.
Linsēklas smūtijos un kokteiļos
Maltas linsēklas ir lielisks piedeva dzērieniem – tās var pievienot smūtijiem, kokteiļiem vai vienkārši iemaisīt ūdenī. Gatavojot zaļo smūtiju, linsēklas var pievienot kopā ar lapu dārzeņiem un augļiem, lai padarītu dzērienu sātīgāku un vērtīgāku.
Sportistiem un aktīviem cilvēkiem linsēklas var noderēt enerģijas kokteiļos pēc treniņa. Piemēram, var sajaukt maltas linsēklas ar banānu, zemesriekstu sviestu, auzu pienu un medu, lai iegūtu spēcinošu un atjaunojošu dzērienu. Linsēklās esošās uzturvielas un olbaltumvielas palīdzēs muskuļiem ātrāk atgūties pēc slodzes.
Linsēklas var izmantot arī kā ūdens uzbriedinātāju. Apliet tās ar ūdeni un paturēt ledusskapī – pēc vairākām stundām linsēklas uzbriedīs un izveidos gļotainu, želejveidīgu masu. To var pievienot smūtijiem vai lietot atsevišķi zarnu tīrīšanai un labai gremošanai.
Linsēklu kontrindikācijas un piesardzības pasākumi
Kad izvairīties no linsēklu lietošanas
Lai arī linsēklas ir veselīgas un drošas lielākajai daļai cilvēku, ir situācijas, kad no to lietošanas labāk izvairīties. Cilvēkiem ar rīšanas traucējumiem vai barības vada problēmām nevajadzētu lietot veselas linsēklas, jo tās var izraisīt aizrīšanos vai palielināt sāpes. Šādā gadījumā drošāka izvēle būs maltas linsēklas vai linsēklu eļļa.
Jāuzmanās lietot linsēklas arī cilvēkiem ar aizsprostotām zarnām vai smagiem aizcietējumiem, jo tās var saasināt problēmas. Ilgstoši lietojot linsēklas lielās devās bez pietiekama šķidruma daudzuma, tās var izraisīt zarnu aizsprostojumu.
Cilvēkiem ar alerģiju pret linsēklām, protams, jāizvairās no jebkādiem linsēklu produktiem. Tāpat jāievēro piesardzība, ja ir jutība pret citām sēklām vai riekstiem. Ja rodas kādas alerģiskas reakcijas pēc linsēklu lietošanas, tā nekavējoties jāpārtrauc.
Iespējamās blakusparādības
Kaut arī linsēklas ir samērā drošas, dažiem cilvēkiem var rasties blakusparādības, īpaši sākot tās lietot. Visbiežāk sastopami gremošanas traucējumi – meteorisms, vēdera uzpūšanās, dažkārt caureja vai aizcietējumi. Parasti šīs blakusparādības izzūd, ja samazina devu un lieto vairāk šķidruma.
Ja linsēklas lieto īpaši lielos daudzumos, bez pietiekama šķidruma, var rasties diskomforts – sāpes vai spiedošā sajūta vēderā, vēdera pūšanās. Retos gadījumos iespējami arī rīšanas traucējumi, ja veselas linsēklas pielīp pie barības vada un izraisa kairinājumu. Ja pēc linsēklu lietošanas parādās sāpes krūtīs vai kaklā, apgrūtināta rīšana, jāmeklē medicīniska palīdzība.
Kopumā linsēklu lietošana veseliem pieaugušajiem ir droša un sniedz daudz ieguvumu veselībai, tomēr svarīgi ievērot mērenību un klausīties sava organisma signālus. Pirms linsēklu lietošanas ārstnieciskos nolūkos ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.
Linsēklu uzglabāšana un derīguma termiņš
Kā pareizi uzglabāt linsēklas
Lai linsēklas saglabātu savu kvalitāti un vērtīgās īpašības, ļoti svarīga ir pareiza uzglabāšana. Linsēklas vislabāk uzglabāt sausā, vēsā un tumšā vietā, piemēram, ledusskapī. Tā kā tās satur daudz nepiesātināto taukskābju, gaisa un gaismas iedarbībā tās var sabojāties un kļūt rūgtas.
Veselas linsēklas var uzglabāt istabas temperatūrā hermētiski noslēgtā traukā līdz 12 mēnešiem. Savukārt maltas linsēklas, lai tās nesabojātos, jāglabā ledusskapī un jāizlieto 1-2 mēnešu laikā. Vislabāk linsēklas malt tieši pirms lietošanas – tad tās saglabāsies visgaršīgākās.
Linsēklu eļļa ir īpaši jutīga pret gaismu un karstumu. To obligāti jāuzglabā ledusskapī tumšā traukā. Atvērta pudele jāizlieto 1-2 mēnešu laikā, jo citādi eļļa var sabojāties un iegūt nepatīkamu garšu. Eļļu nevajadzētu karsēt vai cept.
Linsēklu derīguma termiņš
Linsēklu sēklu derīguma termiņš atkarīgs no vairākiem faktoriem – sēklu kvalitātes, uzglabāšanas apstākļiem, tā, vai tās ir veselas vai maltas. Veselas, svaigas linsēklas istabas temperatūrā var saglabāt savu kvalitāti aptuveni gadu.
Teicami uzglabātas un neatvērtas linsēklas var derēt vēl ilgāk. Tomēr labāk izvēlēties svaigākas sēklas, jo gadu glabātas tās var zaudēt savas īpašības. Pērkot linsēklas, vērts pievērst uzmanību derīguma termiņam uz iepakojuma.
Maltas linsēklas un linsēklu eļļa saglabāsies īsāku laiku – dažus mēnešus ledusskapī. Tāpēc labāk iegādāties nelielus daudzumus, ko var ātrāk izlietot. Pēc derīguma termiņa beigām linsēklas un eļļa var sabojāties un kļūt nepatīkamas garšas un smaržas.
Kopumā linsēklas ir vērtīgs veselīgu taukskābju, šķiedrvielu un citu uzturvielu avots, kas lietojamas pareizās devās un veidā var sniegt daudz labumu veselībai. Tās var lietot dažādi gan ēdienos, gan dzērienos, ievērojot piesardzību un organisma reakcijas. Ar pareizu uzglabāšanu linsēklas saglabās savu kvalitāti un noderēs par lielisku piedeva ikdienas uzturā.